www.rinyaujlak.hu
Somogy megye
Rinyaújlak
Rinyaújlak
2024. Július. 22.
Magdolna napja van.


Rinyaújlak
Község hivatalos honlapja

Napjaink

Lélekszám: 330 fő

 

E nyugodt, békés kis települést felfedezték maguknak a külföldiek, akiket a közeli csokonyavisontai gyógyfürdő vonz a környékre. Tizenkét ház talált így új gazdára, s további ingatlanokat kínálnak eladásra. A falubeliek szívesen látják a beköltözőket és a szállást keresőket, több háznál lehet színvonalas elhelyezést találni, sőt egy turistaszálló kialakítása is folyamatban van: a 10 személyes vendégház 2002. második félévétől üzemel majd.

A környék vonzereje nemcsak a gyógyfürdő közelségében rejlik: itt nincs levegőt szennyező ipari üzem, nem megy át rajta nagy forgalmú út, a vidék mentes a környezeti ártalmaktól. Az önkormányzat fejlesztési elképzelései között szerepel az üdülőövezet kialakítása, egy 2,2 ha területű belterületi ingatlanon például villapark is létesíthető. Az önkormányzat jó partnere a vállalkozóknak, jelenleg adóval sem terheli őket. A faluban van hasznosítható épület és ingatlan is, ahol szívesen látnának olyan vállalkozásokat, melyek betanított munkával megélhetéshez juttatják a helybélieket. Haszonnal lehet megtelepedni például faipari jellegű tevékenységgel, ugyanis a vidék bőven biztosítaná az alapanyagot. A község várja a befektetni szándékozókat, a jó ötlettel rendelkező munkahelyteremtőket, mint ahogy barátsággal fogadja a pihenni, gyógyulni vágyó turistákat is.

 

A falu gyönyörû parkját egy mocsaras terület feltöltésével nyerték az 1980-as években. A következõ évtizedben azután kiépült a futballpálya és a játszótér, ez utóbbihoz a természetes fa alapanyagú játékokat egy ügyes kezû helybéli készítette. Ez a park a színhelye az évenkénti falunapoknak is, amikor a tölgyfák árnyékában találkoznak az itt élõk és az elszármazottak. A képen látható honfoglalási emlékmû 1996-ban készült el, Oláh Lajos csokonyavisontai református lelkész faragta. Ebben a parkban áll a millennium évében felállított kopjafa is, melynek Ürmös István drávaszentesi fafaragó az alkotója.

 

A faluban nagy gondot fordítanak a parkosításra, s a természet értékeinek megóvására. A 2002-es évben például az önkormányzat egy egész utcasor fásítását tervezi, a parkban pedig a virágosítás ad feladatot. A település 130 épületének többsége az 1950-70-es években épült, a hagyományos népi építészetnek azonban már csak egy-két hírmondója maradt, ám azok sem eredeti állapotukban. A természet azonban csodálatos látnivalót ad a faluban, ahová érdemes ellátogatni az év minden szakában.

Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép