www.rinyaujlak.hu
Somogy megye
Rinyaújlak
Rinyaújlak
2024. Július. 22.
Magdolna napja van.


Rinyaújlak
Község hivatalos honlapja

Látnivalók

1842-ben épült a falu szép református temploma, melyet 1875-ben és 1928-ban tataroztak, 15 évvel késõbb egy felújításon, majd 1992-ben egy teljes külsõ és belsõ tatarozáson esett át. A torony 25 méter, a hajó 16 méter magas, maga az épület 16x12 méter alapterületû. A templom 150 éves évfordulóján részt vett az iskola névadójának, Arany Bálintnak a fia, aki református lelkészként istentiszteletet is tartott az ünnepség alkalmából. Legutóbb 2000-ben költött nagyobb összeget az önkormányzat az épület rendbehozatalára, melybõl a lakosság is jelentõsen kivette a részét. A falu vezetõi tervezik a református imahely helyi védelem alá vételét.

1993-ban épült fel a rinyaújlaki faluház, amely azóta többféle funkciót is betölt. Itt kapott helyet a polgármesteri hivatal, a házasságkötõ terem, az ifjúsági klub, a könyvtár és az óvoda. Ez utóbbiban húsz apróság nevelésérõl gondoskodnak az óvónõk és a dajka. A faluház ad otthont egyébként a közösség összes rendezvényének, itt van a kábeltévé központja is.

A szomszédos Csokonyavisontán korszerû fürdõközpont várja a gyógyulni vágyó vendégeket. Az 1800 méter mélyrõl feltörõ 76 fokos termálvíz gyógyító hatású, enyhíti a mozgásszervi bántalmakat, csökkenti a nõgyógyászati, gyulladásos és keringési panaszokat. Szolgáltatásaik között van szakorvosi rendelés, vérnyomásmérés, vízsugármasszázs, gyógymasszázs és szénsavas fürdõ. A létesítményben két belsõ és hat külsõ medence, valamint szauna található, a gyerekeket csúszda, a horgászok kedvtelését gyönyörû halastó szolgálja.

A hõsök szobrával az I. és II. világháború áldozatainak állít a közösség méltó emléket. A fronton életüket vesztett rinyaújlakiakról minden évben március 15-én emlékeznek meg.

 

Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép